Vi står åter handfallna inför det obeskrivligt hemska. Flyktingboenden brinner. En man beväpnar sig med svärd och kliver in på en skola med målet att ta livet av så många som möjligt med mörk hudfärg. Dödar både barn och vuxna. Du får känslan att det går åt skogen med alltihop. Att orden inte räcker till och att frustrationen och lidandet inte har någonstans att ta vägen. Du har ett ansvar att vända det. Vad är viktigt och värt att försvara för dig?

Det är skarpt läge. Och på internets skumma bakgårdar, som Flashback, spekuleras och hyllas dåden om vartannat. Några utbrister sin lycka över dem och möts av hejarop. För Aftonbladet uttrycker inrikesminister Anders Ygeman (S) oro över att hetsen ska uppmuntra till fler attacker. I SVT:s Gomorron Sverige, dagen efter dådet i Trollhättan gör Mona Sahlin detsamma. Det blåser korsdrag i debatten och självklarhetens öppna dörrar riskerar att smälla igen i ansiktet på oss. Du, med gott, öppet hjärta har ett ansvar att slå vakt om värden och åsikter som du tar för givet – att värna om det självklara. Det är uppenbart att engagemanget på internet får konsekvenser i verkligheten. Vi har sett det förut.