Man ska vara snäll, det är inget snack om den saken, göra sitt bästa för att världen ska bli en lite bättre plats. Behandla andra med respekt och inte slänga skräp i parken, slita loss mossa från stenar eller stiga på ett tåg innan de som ska kliva av har fått gör det. Det är sunt förnuft.

För det barkar åt helvete har vi fått lära oss. Maten tar slut, isarna smälter, klyftorna växer och våldet blir både hårdare och vanligare. Det blir ett elände för oss här snart, om vi inte tagit kål på varandra innan dess. Det finns de som som verkar ha valt den taktiken också.

Man kan såklart inte göra eller vara bäst på allt. Nej, när det kommer till att förändra världen får man välja sina kamper och liksom göra så gott en kan. Livet är lite väl kort för att över en portion hemodlade linser muttra och tycka alla som äter kött, inte är doktorander i statsvetenskap, tycker annorlunda eller uttrycker sig fel är idioter. Det gäller att ha respekt för andra åsikter och göranden, även om de från eget håll förefaller idiotiska. Alla kan eller vill inte göra som du. Men alla kan och (borde) bidra till att göra saker bättre. Och eftersom det i sig är ett projekt som heter duga så får vi nog se till att hjälpas åt.

Människor tycker och agerar utifrån deras omgivning, erfarenheter och förutfattade meningar och det ska såklart ifrågasättas, granskas och kritiseras. Vad som däremot inte borde ifrågasättas är allas rätt att ha och uttrycka en åsikt. En åsikt i sig är är ingen man behöver förtjäna. Det är något alla har rätt till.

Så är det inte idag. Ofta tycker jag diskussioner och debatter svävar iväg till att handla om diskussionen i sig snarare än om dess innehåll. Det blir en debatt om debatten. En jakt på att finna motpartens svagheter och kunskapsluckor för att sedan där drämma till med full kraft. Ska det krävas en examen i ämnet för att få uttrycka en åsikt i debatten? Måste man vara expert för att bli lyssnad på eller ens våga uttrycka en försiktig åsikt?

Det är likadant med många saker. Det är så förbannat svårt att vara måttlig. Tränar du ska du göra det som Marit Björgen och lagar du mat ska det vara nyttigt, rättvist, långkokat och en fröjd för både öga, hjärta och gom. Ska det vara så ska det vara ordentligt.

Det är så kul att vara duktig och så svårt att vara dålig. Och vägen däremellan är inget värd, även om det är där de allra flesta oftast befinner sig. I vintras frågade jag butiksbiträdet i en blomsterbutik om de hade några vita tulpaner. Med en hånflin svarade hen att några tulpaner absolut inte går att få tag på i början på december. Jag kände mig bortgjord. Och tänkte dels att man minsann kan köpa bananer året om och att det är märkligt att man verkar behöva vara florist för att undvika de dumma frågorna.

Trösklarna för att börja, pröva sina vingar eller testa sin åsikt, blir till murar. Alla får inte vara med och leka. Alla måste förtjäna sin plats och då blir det svårt att ens börja.

Jag tycker det är synd. Jag tror jag skulle kunna blivit en rätt hyfsad skatare om jag bara vågat vara dålig.

Ska vi äta brunch?

Lägenheten är i största laget för bara en person. Den har dessutom en stor balkong som han väldigt sällan använder. Det hänger lite träningskläder på tork där, han springer ibland. En mil typ, kanske två gånger i veckan. Inne i lägenheten är väggarna lagom vita, där...
Read More

Hur är det, egentligen?

Sommarsemester och tid att tänka. Skönt. Det behöver inte vara stora saker som att rädda eller fälla en regering, det kan vara annat också, funderingar på hur det egentligen ligger till. Jag tänker mycket på sånt och kallar den typen av frågor för egentligen-frågor....
Read More

Det går inte att förändra världen utan att få ovänner

Företagen har blivit så snälla på senaste tiden. Fått vettiga värderingar och allt. Mindre kött på tallriken, tjejer med muskler killar i rosa koftor. Syftesdriven reklam har det kommit att kallas och det är den hetaste trenden. Heja heja! Tillsammans kan vi bryta...
Read More

Men gör nåt då!

Det känns som att det går åt skogen med alltihop. Miljön och världsekonomi, handelsavtalen och den så kallade Freden. Inte ens Zlatan är bra längre och dåren Donald ska flytta in i Vita Huset. Hur kunde vi hamna här? Inte ens genierna och...
Read More

Rymdpromenad på Götgatan

Jag är i rymden. I en sån där stor vit dräkt med klotrund hjälm. På rymdpromenad. I dräkten är det lagom varmt och tryggt, jag ser hur mina andetag bildar små fläckar av imma på visiret som bara är några centimeter framför mitt ansikte. Utanför...
Read More